271 poze   169309 vizite

observatii personale

In acest album doresc sa prezint mai multe lucruri, fapte observate de mine pe parcursul timpului!
1.Despre zborul porumbelului spre casa
2.Despre imperechere si puii obtinuti.
3.Despre metodele de consangvinizare
4.Despre naparlirea porumbeilor
5.Calitatile unui porumbel voiajor luat in mana

1.Orientarea porumbelului voiajor
Porumbelul voiajor este dotat cu un extraordinar simt de orientare fiind capabil sa se intoarca acasa de la distante de peste 1.500 km. Cercetatorii spun ca porumbeii voiajori se ghideaza in drumul lor catre casa dupa campul electromagnetic al pamantului si dupa soare.
Porumbeii voiajori au o memorie foarte buna, fiind multe cazuri in care spre exemplu, un porumbel cumparat dintr-o tara si tinut inchis ani de zile in alta, la sute de kilometri departare la noul proprietar, a scapat si s-a intors la locul unde s-a nascut.(eu personal am unul care sa intors acasa dupa 7ani si 2 luni)
De aceea, cine doreste sa inceapa sa concureze cu porumbeii, trebuie sa achizitioneze pui sau si mai bine, porumbei maturi cu origini si rezultate bune, din care se se reproduca loturi de pui. Puii care au invatat sa zboare in jurul unei crescatorii, se vor intoarce acolo toata viata. Sigur ca sunt si exceptii, totul tine de inteligenta pasarii, si de dragostea sa de casa. Foarte multi porumbei voiajori prefera sa rabde de foame decat sa intre in crescatorii straine. Acestia sunt cei mai buni. Se mai intampla si accidente sau porumbeii pur si simplu nu au origine buna de mari cursieri, si atunci vor intra in crescatoriile straine. Unii raman definitiv, se “ratacesc”, iar altii isi recapata fortele dupa care continua drumul spre casa.
Un fenomen detestat de toti columbofilii cinstiti este braconajul – prin braconaj columbofil se intelege tinerea in captivitate a unui porumbel ce nu iti apartine. Speram ca in curand sa apara legi care sa stopeze acest fenomen.Daca pe parcursul traseului catre casa al unui porumbel apare un norisor, porumbelul va ocolii acel norisor, daca apare un nor mare de cativa km. Atunci porumbelul experimentat, matur va zbura pe deasupra norului respectiv, evitand ploaia ,furtuna.Un porumbel tanar va intra direct, nestiind ce poate sa i se intample.

2.Imperecherea porumbeilor
Totul incepe cu porumboiul, care, la vazul porumbitei ia o pozitie impunatoare, este foarte atent si cand se aproprie de aceasta incepe sa guruie invartindu-se in jurul ei. Incepe sa-i faca curte. Acest moment coincide cu ridicarea penelor din zona crupionului, intr-o pozitie erecta, latirea cozii si umflarea gusii. In acelasi moment porumboiul se arunca asupra porumbitei, cu gusa umflata si taraindu-si coada desfacuta pe jos, bineinteles scotand tot aceleasi sunete ca la inceput.

Daca porumbita accepta porumboiul, aceasta incepe sa de-a din cap, cu miscari scurte de sus in jos. I-si intinde gatul spre porumboi pentru a fi sarutata. Pregatindu-se de sarut porumbeii se scociorasc mai intai cu ciocul prin penele aripilor sau ale cozii, dupa care intredeschizandu-si ciocurile se intind unul spre celalalt si cu miscari de sus in jos ale maxilei isi prind ciocul unul in ciocul celuilalt, dupa care are loc o scuturare a intregului corp de la coada inspre cap, cu scopul de a elibera secretii ale gusii ce trec de la un porumbel la celalalt. Sarutul propriu-zis este de fapt un schimb de lichide din gusa porumbeilor parteneri. Acest lichid are rolul de a excita organele reproductoare femele cat si mascule. Sarutul se repeta de cateva ori pana cand este efectuata excitarea completa a ambilor parteneri.

Dupa sarut porumboiul ocoleste de cateva ori porumbita dandu-i de inteles ca trebuie sa se lase jos pentru a fi cocosita (calcata). La un moment dat porumbita se lasa jos cu coatele aripilor putin desfacute, in acel moment porumboiul o incaleca apasand-o in mod repetat cu picioarele pe spate. La acest stimul porumbita ridica coada si-o da intr-o parte proiectand cloaca inafara. Porumboiul se apleaca cu zona cloacala pe cloaca porumbitei iar intromisiunea si eliberarea spermei se realizeaza transcloacal in oviduct. In timpul realizarii intromisiunii porumboiul isi falfaie de cateva ori aripile. Copularea a luat sfarsit dupa ce porumboiul se lasa sa cada sau se da jos de pe spinarea porumbitei, zboara spre locul ales de cuibarit batand in zbor din aripi, sau se da jos de pe porumbita si cu un gest de mandrie face cativa pasi guruind si taraindu-si coada pe jos. Porumbita, daca copularea a reusit, il urmeaza la locul de cuib sau se intinde spre porumboi cerand un alt sarut. Actul sexual la porumbei, adica copulrea propriu-zisa, dureaza de la 1 la 2 secunde.

Porumboiul odata ajuns la locul ales de cuibarit isi umfla gusa si-si taraie coada guruind si invartindu-se in acel loc. Nu de putine ori dupa ce copularea a avut succes porumboiul dandu-se jos de pe spinarea porumbitei se aseaza si el jos pentru a fi incalecat de catre porumbita.
-clocitul si cresterea puilor.
Odata cuplul format, ramane nedespartit toata viata. Puii ies din oua dupa 18 zile de clocit, sunt orbi si acoperiti cu un puf galben. Ambii parinti clocesc ouale, masculul sta pe oua 10:16 ore iar, femela restul zilei in special noaptea. In mod firesc porumbeii depun urmatorul rand de oua, cu circa 10 zile inainte ca puii din seria anterioara sa paraseasca cuibul.Dupa depunerea unui nou rand de oua,femela nu mai hraneste pana la eclozarea generatie urmatoare.
Porumbeii isi hranesc puii cu o substanta laptoasa, preparata in gusa.
Ecloziunea puiului dereaza cam o zi(24 de ore).puiul reuseste sa sparga membrana camerei cu aer si apoi coaja oului, folosindu-se de asa-numitul “diamant”, format dintr-o substanta dura, situate in varful ciocului. Coaja oului este perforata circular prin miscari repetate ale capului.
Dupa aceasta varsta, hrana puilor va fi formata exclusiv din graunte inmuiate. Puii acumuleaza rapid in greutate, la ecloziune au circa 20-25g, la 20 de zile 300-350g, ca la 30 de zile sa ajunga la 450-500g. Fazele dezvoltarii fiziologice a porumbeilor sunt prezentate in imaginile de mai jos, dezvoltarea corporala se poate observa in corelatie cu varsta. Dupa varsta de 15 zile, puii de porumbel, hraniti corespunzator, incep sa aiba un ritm accelerat de crestere, odata cu ingerarea unei cantitati mai mari de cereale.

Interesul parintilor pentru pui se diminua odata cu depunerea unui alt rand de oua, femela fiind interesata de gasirea unui nou loc de ponta, masculul va fi cel care va ramane sa ingrijeasca puii pana la intarcare.Maturitatea sexuala apare in medie la varsta de 5 luni de zile, moment in care indivizii incep sa devina interesati de sexul opus, practic apare o asa-zisa adolescenta. Dupa depasirea acestui moment, ponta are loc la un interval de aproximativ 3 saptamani.

De multe ori, puii obtinuti in primavara timpurie, vor deveni parinti in toamna anului respectiv. Unii din ce care sunt aproape de maturitate nu vor mai avea ponta datorita intrarii in “marea naparlire”, perioada care le solicita o cantitate mare de reserve corporale, in asa fel incat ponta va mai intarzia o perioada. Marea naparlire este perioada de schimbare a penajului. Trebuie avut in vedere ca o schimbare a pufului ce imbrava corpul are loc pe intreg cursul anului, dar in aceasta perioada, care de cele mai multe ori se incadreaza intre august si octombrie, are loc un schim masiv de penaj, puii imbracandu-se cu un penaj mai frumos si mai rezistent, cunoscut ca si penaj de adult. Aceasta perioada se reflecta asupra metabolismului individului printr-un consum mult crescut de proteina, vitamine si oligoelemente.Noul penaj va caracteriza fiecare individ, il va pregatai pentru temperaturile scazute din timpul iernii, si il va ajuta in gasirea perechii, respectiv formarea viitorului cuplu.


O alta particularitate a porumbeilor este aceea ca sunt singurele pasari care pot „suge” apa cand beau (celelalte zburatoare trebuie sa ia apa in cioc pana isi umplu gura, apoi sa-si dea capul pe spate pentru a o putea inghiti). Porumbeii domestici sunt cei mai cunoscuti. Porumbeii se impart in 2 mari grupe categorii:de ornament
de zbor(voiajori)

3. Despre consangvinizare. Aceasta metoda a fost este si va fi una dintre cele mai bune modalitati de a obtine porumbei cu calitati bune pentru zboruri, daca este facuta cum trebuie!
Consangvinizarea se face prin incrucisarea porumbeilor cu rezultate bune la zboruri!
Ex. Avem un porumbel -M- campion cu multe clasari si vrem sa-l consangvinizam.Luam masculul si-l imperechem cu o fiica de-a lui(de mentionat ca fiica lui trebue sa mosteneasca genele lui, adica sa fie si ea o buna zburatoare, o pasare care a confirmat la zboruri!)Din aceasta pereche scoatem 1 singur rand de pui, si daca avem si norocul ca puii sa fie mascul si porumbita, ii putem imperechea intre ei sau imperechem porumbita dintre cei 2 pui obitnuti cu masculul pe care vrem sa-l consangvinizam. Asa se poate obtine intr-un timp relativ scurt porumbei foarte consangvini!
scheme de consangvinizari:
1)consangvinizare TATA; tata+ fiica=100%+50% : 2 =75%
2)consangvinizare MAMA; mama+fiu =100%+50% : 2 =75%
3)consangvinizare Ambii parinti; fiu+fiica =50%+50% : 2=50%
4)consangvinizare TATA; mama+fiu = 0%+50% : 2 =25%
5)consangvinizare MAMA; tata+fiica = 0%+50% :2=25%
De mentionat ca prin acest tip consangvinizarea excesiva (dura) cum o numesc altii se poate ajunge la ravagii, de genul: puii mai slabi, mai mici,cu diferite defecte la penaj, mai putin rezistenti la boli etc...Dar poate duce si la rezultate fenomenale cum au avut multi dintre cei mai renumiti crescatori din lume;cum ar fi: Fratii Janssen; Desmet Matys;Jan Arden;Karel Meulemans;Doctor Bricoux si multi altii
Prin acest tip de consangvinizare rezultatele porumbeilor nu vor fi mai bune ca ale parintilor deoarece vor mostenii genele parintilor, bunicilor.
De ce consangvinizam?
Pentru a obitne pasari cu calitati cat mai bune de la porumbeii consacrati, de accea consangvinizarea se face doar cu porumbei campioni, cu porumbei care mostenesc gene si calitati bune pentru zboruri de fond, maraton!

4.Naparlirea porumbeilor are loc in fiecare toamna a fiecarui an incepand cu lunile August - Septembrie
In aceasta perioada toti porumbeii sanatosi incep sa-si schimbe hainele, inoindule cu unele noi mai frumoase. In aceasta perioada hrana porumbeilor ar trebuii sa fie mai diversa pentru ca au nevoie de minerale, vitamine ca penajul sa fie mai matasos, lucios.

5.Caltatile unui porumbel voiajor luat in mana
sant:-statura: medie
-greutate: usor
-privire: agera, ochi limpezi,pupila mica
-musculatura: moale,elastica,relaxata
-comportament: vioi
-stern: scurt
-piept: usor latit, pronuntat
-penaj: fin, bine pudrat
aceste calitati se pot vedea la mana si pentru a va covinge ca e asa va rog sa luati in mana cativa porumbei cu rezultate bune la concursuri!



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 9
GGA2010 2 June 2014  
Felicitari Calinus, multa sanatate iti doresc , esti de pomina ,jos palaria
Raportează
CostyOancea 12 July 2012  
brao domnule esti un adevarat columbofil
Raportează
raresboa 19 August 2011  
interesante subiecte
Raportează
edyttzu 15 February 2011  
foarte frumos,sper sa nu te superi dar in legatura cu sternul,ca cat aste mai lung cu atat mai bine,muschii pieptului sunt mai marilungi si porumbelul rezista mai bine la zborurile lungi,muschii se intind la lungime sternului. asta am citit de mai multe ori,daca gresesc imi cer scuza.succes
Raportează
calinus 22 March 2011  
e punctul tau de vedere, dar din toate discutiile cu toti crescatorii renumiti, ma intreb! oare de ce toti se uita ca porumbelul sa aiba sternul cit mai scurt, sa aiba privirea agera
Raportează
iongut 21 July 2010  
un adevarat profesor
Raportează
anonim
vlad 3 June 2010  
interesant
Raportează
Cosminnn 15 May 2010  
frumos:D
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.