271 poze   169397 vizite

Dinastia Jan Aarden

Porumbeii Jan Aarden, cea mai puternică linie de mare fond din lume

Fără a fi un mare zburător, cu rezultate spectaculoase obţinute în competiţii, Jan Aarden este columbofilul care a reuşit formarea celei mai puternice rase pentru zboruri de mare fond existentă pe plan mondial în momentul de faţă.
Jan Aarden s-a născut la 06.11.1893 în OSTERHOUT şi a decedat în anul 1962 la ROTTERDAM. Cea mai mare parte a vieţii şi-a petrecut-o în comuna STEENBERGEN, care, datorită lui, avea să devină “MEKKA” fondiştilor. Aici a lucrat ca magazioner la fabrica de zahăr a lui VAN LOON şi tot în STEENBERGEN, deţinea şi un restaurant.
În perioada anilor ’30, Jan Aarden cumpără foarte mulţi porumbei de la PAUL SION, dar cu aceştia nu a avut deloc succes. Un rol hotărâtor în formarea porumbeilor Jan Aarden l-a avut cunoscutul expert internaţional columbofil PIET DE WEERD, care cu ocazia numeroaselor drumuri fäcute în Belgia pentru a vizita diferite crescătorii celebre, adeseori poposea la restaurantul lui Jan Aarden, pentru a lua masa, cu care ocazie cei doi ajung prieteni foarte buni.
În toamna anului 1944 Jan Aarden reuşeşte să facă prima achiziţie capitală, sub forma unor pui de toamnă, primit de la Piet de Weerd în schimbul unei găleţi de grăsime vegetală. Acest pui avea sä devină mama întregii rase Jan Aarden.
Tatăl acestei porumbiţe provenea de la DUGUFFROY şi era un fiu al celebrului “FIJNEN” cu o porumbiţă DELBAR. “FIJNEN” câştigă în anul 1932 locul 1 Nat. PAU şi era un porumbel deosebit de vital, care provenea din vechea rasă VANDEVELDE, rasă din care se trag şi celebrii porumbei CATTRJSSE, DEVRIENDT şi VAN DER ESPT. Acest fiu al lui “FIJNEN” se afla în posesia lui PIET DE WEERD şi a prietenului său SIJEF OOMENS, care îl împerecheaseră cu o fiică a lui “KLEINE LICHTE” al lui MAURICE DELBAR. “KLEINE LICHTE” câştigă în anul 1938 locul 1 Int. ST. VINCENT; IAR În 1939 locul 2 Int. ST. VINCENT (ocupând locul 1 Nat. în Belgia).
Trebuie amintit că o fiică a lui “KLEINE LICHTE” este şi mama lui “BLAUWE BERTEN” Belg 429322/45 al lui BERLENGEE, care câştigă în 1949 locul 1 Int. Barcelona, cu avans de o zi faţă de întreaga elită columbofilă europeană.
În anul 1947 Jan Aarden este vizitat de către TESTIJE STOK, căruia îi va plăcea aşa de mult porumbiţa DUGUFFROY-DELBAR, primită de la PIET DE WEERD, că îi va oferi în schimbul acesteia un mascul original de la DELBAR. Din această combinaţie nu va ieşi nimic, dar TESTIJE STOKcedează lui Jan Aarden masculul său în schimbul unei perechi de pui din acesta şi porumbiţa de la PIET DE WEERD. În anul 1948, Jan Aarden creşte din această pereche o porumbiţă care în anul 1950 va câştiga locul 6 Nat. ST. VINCENT.
În aceeaşi perioadă, în satul Heen aferent comunei STEENBERGEN, brutarul MARIJNUS MESTEERS deţinea o pereche de porumbei renumită în întreaga zonă. Această pereche era formată din “86” Nl – 433586/47 (care câştigase 2 Nat. DAX şi 12 Nat. ST. VINCENT) şi sora sa, celebra “ZILVERVOSIJE” (Vulpea argintie), care câştigase 2 Nat. DAX, 3 Nat. DAX, 27 Nat. DAX şi 47 Nat. ST. VINCENT. Aceşti porumbei provin din perechea de aur a lui TOON SCHOUTEREN, ai cărui porumbei proveneau din porumbei sustraşi în ultimele săptămâni de război din volierele Wehrmacht-ului. Trebuie amintit că Wehrmacht-ul a confiscat porumbeii din majoritatea ţărilor ocupate. După părerea lui PIET DE WEERD, “86” şi “ZILVERVOSIJE” ar proveni din vechii porumbei ai lui FERDINAND SCHUL, care în perioada interbelică a fost un mare campion al Olandei şi un renumit specialist al zborurilor de Roma. Datorită faptului că erau fraţi, aceşti porumbei reproduceau descendenţi foarte pricăjiţi şi urâţi, care nu plăceau nimănui. Cu toate acestea, perechea “86” x “ZILVERVOSIJE” stă la baza celor 3 rase de mare fond din Olanda, care în prezent sunt renumite în întreaga lume columbofilă: JAN AARDEN; VAN WANROY şi BARENDRENGT. În toamna anului 1949, PIET DE WEERD îi recomandă lui Jan Aarden să achiziţioneze un mascul din perechea lui MESTEERS pentru a fi împerecheat cu porumbiţa care va câştiga în 1950 locul 6 Nat. ST. VINCENT. Astfel ajunge Jan Aarden în posesia unui mascul slăbuţ, gut închis cu şpriţuri albe, care împreună cu porumbiţa amintită mai sus vor fi părinţii porumbeilor care vor pune baza rase Jan Aarden: “38” NL-349738/50 care câştigă 6 Nat. Dax ’52 şi “49” NL-349749/50, care câştigă 7 Nat. ST. VINCENT ’52.
În iarna 1951-1952 îi mor lui Jan Aarden mai mulţi porumbei de coccidioză, printre care şi masculul DELBAR de la TESTIJE STOK cât şi porumbiţa care zburase 6 Nat. ST. VINCENT ’50, astfel fiind distruse ambele perechi de reproducţie deţinute. Majoritatea crescătorilor aflaţi într-o astfel de situaţie ar fi fost sortiţi eşecului, dar din nou s-a făcut remarcată intervenţia lui PIET DE WEERD, care a ajutat şi la depăşirea acestui impas. El îi recomandă lui Jan Aarden împerecherea lui “49” cu bunica sa (porumbiţa DUGUFFROY x DELBAR), şi a celor mai reuşiţi masculi obţinuţi din această pereche cu porumbiţa “38”. Acestea au fost perechile din care an de an vor fi crescuţi cei mai puri porumbei Jan Aarden şi care vor popula crescătoriile prietenilor săi. Printre aceştia am enumera pe: ANTOON STOFFELEN, HENK şi GIEL VAN AGTMAAL, TOON LIGTENBERG, FRAŢII GEERTSE, JAN VAN DEN PAR, CEES DE GROOT, JAN DE WEERT, ADRIANUS VAN BERGEN, VAN DER WEGEN, KO NIPIUS şi alţii.
În anii care au urmat, Piet de Weerd a mai realizat o serie de încrucişări reuşite în crescătoria lui Jan Aarden. Astfel, în anul 1950, JAN BOES câştigă cu doi fraţi de culoare albastră locurile 1şi 7 Int. Barcelona. Lui Piet de Weerd îi reuşeşte achiziţionarea locului 7 Int. Barcelona, care provenea din vechea rasă VANDEVELDE, care în încrucişare cu porumbeii Jan Aarden a dat urmaşi foarte buni, care au fost întâlniţi cu precădere în volierele lui JAN DE WEERT şi CEES DE GROOT. O altă încrucişare reuşită este şi cu o porumbiţă roşie BRICOUX-CARAMIN, din crescătoria HECTOR DESMET, ai cărei urmaşi se întâlnesc foarte frecvent la CEES DE GROOT.
Tot Piet de Weerd achiziţionează şi o soră a celebrului “PAUW” de la DEVRIENDT, care în anul 1949 câştiga locul 1 Nat. PAU şi 2 Nat. BERGERAC.
În decursul timpului, în crescătoria CEES DE GROOT mai sunt introduşi şi urmaşi ai celebrelor “BLAWKE” şi “VAALTIJE” de la DAN DE RON, despre care va fi vorba mai jos.
Ultima încrucişare importantă în crescătoria lui Jan Aarden a avut loc în anul 1955, prin doi pui primiţi de la Piet de Weerd, din perechea “JONGE BIJTER” cu “ ANGOULEME-DUIVIN”, ambii reproducători ai rasei STICHELBOUT, din crescătoria DESCAMPS-VAN HASTEN.
La una din vizitele sale în STEENBERGEN; Piet de Weerd este invitat de către DAN DE RON pentru a-i clasifica porumbeii. Printre aceştia se afla o porumbiţă gută închis, spiţată, foarte masivă, care semăna foarte bine cu mama celebrului “KLARE 46” al lui DESMET-MATTHYS şi un mascul belgian, argintiu, foarte suplu. Ambii erau porumbei pripăşiţi în zonă, cärora nu li s-a dat mare atenţie. La vederea lor, Piet de Weerd propune să fie imediat împerecheaţi, fapt ce a dus la apriţia unor noi AŞ-i la zborurile de mare fond. Din această pereche vede lumina zilei celebra “BLAWKE”, care realizează 13 clasări la zboruri de DAX şi ST. VINCENT, iar fiica ei “VAALTIJE” realizează 15 clasări la aceste zboruri. Din păcate, “BLAWKE” se pierde la zbor în vârstă de 10 ani, dar fiica sa va da descendenţi foarte buni în crescătoria CEES DE GROOT, care la rândul său va pune bazele succeselor la RAYMUND HERMES şi la KIPP şi FIII.


În anul 1949, Piet de Weerd cumpără de la DANIEL LABEEUW din BISSEGEM, pentru fratele său ALFONS şi cumnatul acestuia PIET KERN; o porumbiţă neagră mică, din linia lui “OUD BORDEAUTIJE” a lui ALOIS STICHELBOUT. Această porumbiţă a fost împerecheată cu un mascul din perechea “86” x “ZILVERVOOSIJE” a lui M. MESTEERS; iar urmaşii aceste perechi ocupă de trei ori locuri în primii cinci naţionali la zboruri de PARKENSTON (Marea Britanie), câştigând cu aceste ocazii douä maşini.
Un anume HAN WASSEN pune ochii pe această porumbiţă STICHELBAUT, dar cuplul DE WEERD – KERN nu dorea deloc să o vândă. După câţiva ani de insistenţe, HAN WASSEN reuşeşte totuşi să cumpere porumbiţa şi o împerechează cu un fiu din perechea de aur a lui MESTEERS. Din această împerechere va ieşi NL – 916599/52, care va fi cumpărat de M. BARENDREGT şi va deveni tatăl celebrului “30” NL – 875830/56. Mama acestui AS a fost achiziţionată de BERENDREGT din perechea de aur a lui TOON SCHOUTEREN, “MOZES” x “SAAR”, pereche din care provine şi celebra “ZILVERVOSIJE”. În anul 1947, când Piet de Weerd vede pentru prima dată această pereche, a avut îndrăzneala să scrie în presa timpului că aceşti porumbei (sustraşi din volierele Wehrmacht-ului) sunt mult mai buni decât celebrii Huyskens-van Riel, care pe atunci se aflau la apogeul gloriei. Toţi râdeau de această afirmaţie, dar în anul 1949, întreaga lume columbofilă este surprinsă când TOON SCHOUTEREN câştigă locul 1 Nat. St. Vincent, cu peste o oră avans, cu un fiu din “MOZES” şi “SAAR”. M. BARENDREGT achiziţionează porumbeii lui HAN WASSEN, pe care îi încrucişează cu proprii porumbei, care proveneau din perechile de aur ale lui TOON SCHOUTEREN şi MARIJNUS MESTEERS. Cu porumbei proveniţi din aceste combinaţii, BARENDREGT obţine rezultate impresionante, printre care:
- 1959, ocupă locurile 3, 6, 17 şi 19 Nat. Dax, împotriva a 4177 p.
- 1960, ocupă locurile 4, 19, 49 şi 99 Nat. St. Vincent, împotriva a 8484 porumbei.
Cu masculul NL – 879180/55, care este un fiu al porumbiţei de la LABEEUW câştigă locurile 21 Nat. St. Vincent; 6 Nat. St. Vincent; 4 Nat. St. Vincent şi 1 Nat. Bordeaux. Celebrul “30” câştigă locurile 3 Nat. Dax; 74 Nat. St. Vincent; 95 Nat. St. Vincent, după care în anul 1964 este vândut lui WESTERHUIS din GOUDA, care va repurta şi el mari succese cu urmaşii săi. Mama celebrului “30” NL – 523561/49, care provine direct din “MOZES” şi “SAAR”, a mai fost împerecheată cu NL – 237893/51, de la HAN WASSEN, formând perechea de aur a lui BARENDREGT, ai cărei fii au obţinut următoarele rezultate: 1 Nat. BERGERAC; 1 Nat. St. Vincent; 17 Nat. Dax; 49 Nat. St. Vincent; 1 Nat. RUFFEC; 2 Nat. Ruffec. Cum vom vedea mai târziu, de pe urma muncii lui BARENDREGT va profita foarte mult JAN TE PAS.

În anul 1953, chiar şi JEF VAN WANROY cumpără o fiică din “ZILVERVOSIJE”, pe care o va numi “OUD VOSIJE” şi al cărei fiu câştigă 1 Nat. Marsilia. Această “OUD VOSIJE”, încrucişată cu porumbeii de HANSENE de la FABRY, pe care-i deţinea JEF, va deveni bunica celebrei “OUDE SPIN”, una din reproducătoarele de bază ale rasei VAN WANROY, care îşi va pune amprenta şi pe crescătoria FRAŢILOR KUYPERS.
Succesele Fraţilor KUYPERS încep cu rezultatele obţinute de masculul “PAU”, care câştigă 3 Nat. Pau ’73 şi 2 Nat. Pau ’74. Acest “PAU” este iarăşi un nepot al lui “ZILVERVOSIJE”. Sora sa este împerecheată cu un fiu al lui “OUDE SPIN”, aceştia fiind perechea de aur a Fraţilor KUYPERS. Datorită acestei perechi, Fraţii KUYPERS sunt consideraţi a fi unii dintre specialiştii zborului de Barcelona. Trei fii ai acestei perechi obţin următoarele rezultate: 2 şi 3 Nat. Barcelona ’75; 1 şi 3 Nat. Barcelona ’76; 3, 13 şi 30 Nat. Barcelona ’79.
Urmaşii acestei perechi încrucişaţi cu porumbei de BRAAKHUIS, VAN GEEL sau MATTERNE, au adus Fraţilor KUYPERS şi alte rezultate spectaculoase: 2 Nat. PAU ’78; 7 şi 13 Nat. Barcelona ’80; 2 Nat. Pau ’81; 3, 13 şi 38 Nat. Barcelona ’83; 2 Nat. BERGERAC ’85; 8 Nat. St. Vincent ’86; 2 Nat. Bergerac ’87; 6 Nat. Barcelona ’88; 2 Nat. Dax’88; 1 Nat. St. Vincent ’89. Ultimele două clasări de vârf dintre cele două menţionate au fost realizate de aceeaşi porumbiţă care este o încrucişare KUYPERS – MATTERNE – VAN GEEL, care la aceste 2 zboruri a câştigat două maşini. Aceste rezultate trebuie apreciate şi prin prisma numărului imens de porumbei participanţi (la zborul de St. Vincent ’89 fiind peste 53.000 de porumbei).
Acest fapt l-a determinat şi pe THOMAS PEETERS din AS, care este unul dintre cei mai cunoscuţi fondişti belgieni, şi pe ginerele acestuia JOS THONE să achiziţioneze porumbei de la Fraţii KUYPERS. Masculul de bază, din matcă pentru mare fond a acestora este 75% KUYPERS. Acesta este şi tatăl lui “DIEGO ARMANDO BARCELONA”, care realizează în 4 ani consecutivi clasări de vârf la zborul de Barcelona. Tot din porumbeii Fraţilor KUYPERS provine şi porumbiţa care câştigă 1 Int. Barcelona ’96 pentru JOS THONE.
WIM VAN LEEUWEN din HEDEL încrucişează porumbei de la Fraţii KUYPERS cu porumbei de la MARIJN VAN GEEL şi obţine rezultate deosebit de spectaculoase: 1 Nat. Dax ’81; 1 Nat. Barcelona ’84; 1 Nat. Barcelona ’87 şi 1 Int. Barcelona ’88.
Un alt rezultat de excepţie cu o încrucişare de porumbei KUYPERS este obţinut de porumbiţa “RIKKY” a lui JAN THEELEN, care câştigă 1. Int. Barcelona ’93 într-o concurenţă de 33.196 de porumbei.

Rezultate spectaculoase la WILHELM VAN DEN BURGH
şi la WIM MÜLLER

La baza succeselor acestor 2 crescători stau încrucişări de Jan Aarden cu linia “ZILVERVOSIJE”. În anul 1961, WILHELM VAN DEN BURGH cumpără de la Jan Aarden un fiu al lui “49”, care va fi numit “”AARDEN I” şi un fiu al porumbiţei “38”, numit “KLEINE NAUTH
Masculul “AARDEN I” va fi împerecheat cu o fiică a lui “ZILVERVOSIJE” şi îl vor da pe “AARDEN II”, care la rândul său va fi tatăl porumbiţei care câştigă 1. Nat. St. Vincent 1975.

“ST. VINCENT BURGH”, 1 Nat. ST. VINCENT 1975
De asemenea, “AARDEN I” va mai da descendenţi valoroşi prin împerechere cu o fiică a lui “OUDE SPIN”, a lui VAN WANROY (care provine tot din linia “ZILVERVOSIJE”), printre care amintim pe “MADAMME PERPIGNAN” a lui PETER VAN DEN EIJDEN, care câştigă 1. Int. Perprignan 1987.
Celebrul WIM MÜLLER achiziţionează şi el o nepoată a lui "ZILVERVOSIJE", care încrucişată cu porumbei Jan Aarden de la JAN COOLS vor căştiga în anul 1985 CUPA EUROPEI
În ultima parte a vieţii, Jan Aarden s-a mutat la ROTTERDAM, dar acolo nu a avut amenajată crescătoria, fapt pentru care l-a rugat pe JAN DE WEERT, morar din STEENBERGEN, să-i îngrijească porumbeii. Pentru acest serviciu, JAN DE WEERT avea voie să-şi oprească toţi porumbeii prăşiţi în acea perioadă din porumbeii lui Jan Aarden.
Printre porumbeii lăsaţi în grija lui JAN DE WEERT se afla şi porumbiţa “EENOOGIJE” (Un ochi), care era încă o fiică a celebrului “BARCELONA – MANN” al lui Jan Aarden, care la zborul extraordinar de greu de Barcelona, cu ceaţă foarte densă, reuşise să realizeze un avans de o zi în întreaga regiune. Această “EENOOGIJE” va fi mama celebrei “131” NL – 568131/65, considerată a fi una dintre cele mai bune zburătoare şi reproducătoare pentru zboruri de mare fond. În anul 1973 survine decesul lui JAN DE WEERT, în urma căruia sunt vânduţi toţi porumbeii săi la licitaţie.

În cariera de zburătoare “Celebra 131” a obţinut următoarele clasări: 2 Nat. ANGOULEME, 6000 p; 4 Nat. DAX 5213 p; 5 Nat. ST. VINCENT 10983p; 11 Nat. DAX 2969 p.
La această licitaţie, MARCEL BRAAKHUIS din HEER cumpără masculul NL – 313744/72, numit “DE IJZEREN”, sau, mai târziu, “PA”, care este fiu al “Celebrei 131”, cu un mascul albastru, încrucişare Jan Aarden x BOELS (locul 7 Int. Barcelona ‘50). Acesta; împerecheat cu porumbiţa NL – 978664/73 “OUDE ZWARTE”, numită şi “MOEDERKE”, o încrucişare TOURNIER x VANHEE; vor forma perechea de aur a lui Braakhuis, care vor fi părinţii celebrilor “UCIGAŞI NEGRI”.
“Ucigaşii Negri” vor câştiga pentru Marcel Braakhuis o serie de clasări de vârf, printre care am aminti: 1. Nat. DAX 8243 p; 2. Nat. Barcelona 4555 p; 2. Nat. Marsilia 4037 p; 3. Int. Barcelona 15605; 3. Nat. Bordeaux 2243 p; 4. Nat. Dax 5414 p; 4. Nat. St. Vincent 14658 p; 4. Nat. Pau 1322 p; 5. Nat.Dax 8267 p; 6. Int. Marsilia 8837 p; 10. Nat. Hof 4576 p; 17. Nat. Dax 8115 p; 18. Nat. Bergerac 12308 p; 21. Nat. Tarbes 3732 p; 22 Nat. Barcelona 3880 p; 23 Nat. Bergerac 6559 p; 26. Nat. St. Vincent 14645 p; 28. Nat. Dax 11544 p; 32. Nat. Dax 5414 p; 32. Nat. Pau 1434 p; 39. Nat. Dax 5414 p; etc.

4 Fii din “Gouden Koppel”
După părerea lui PIET DE WEERD, această pereche a lui Marcel Braakhuis este cea mai bună pereche de reproducţie pentru zboruri de mare fond pe plan mondial din toate timpurile. La aceste succese trebuie adăugate şi cele obţinute în alte crescătorii, cum ar fi: RAYMUND HERMES; JEAN HAUSOUL; FRAŢII KUYPERS; EIJERKAMP; JAN THELEEN; VAN DER WEGEN; JOS THONE şi alţii.
La aceeaşi licitaţie cumpără şi PETER VAN DEN EIJDEN masculul NL – 2089955/68 (născut în 1972), care este un frate al masculului NL – 313744/72, al lui Braakhuis.

Cu aceeaşi ocazie este achiziţionată şi porumbiţa NL – 1035972/73, o altă ffică a “Celebrei 131”, cu propriul ei fiu NL – 383744/72. Această din urmă porumbiţă avea să fie mama lui “BARCELONA” NL – 8287448/82 care câştigă la pariuri suma de 15800 DM, cu următoarele rezultate: 3. Nat. Perpignan 1298p; 11. Nat. barcelona 2949 p; 26. Nat. Barcelona 4490 p; 31. Nat. Perpignan 1032 p şi 102. Nat. Barcelona 4505 p.
“De 55”, încrucişat cu porumbei VAN WANROY şi VAN DEN BURGH, va deveni reproducătorul de bază al lui VAN DEN EIJDEN, iar urmaşii săi vor câştiga în anul 1986 CUPA EUROPEI.
Fratele lui PETER VAN DEN EIJDEN, HANS, câştigă cu aceşti porumbei 2 x locul 1. Nat. Perpignan, iar vecinul său JANBEYERS locul 2 Int. Barcelona ’91, 27352 p şi CUPPEN – SIEBER, din Belgia câştigă cu porumbei VAN DEN EIJDEN locul 1. Int. Pau ’91

Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui JAN DE WEERT a fost CEES DE GROOT, fapt pentru care a avut acces la cei mai puri porumbei Jan Aarden.
Printre aceştia am aminti pe NL – 252375/60, numit “DE WEERT”, care este încă un frate al lui “EENOOGIJE”, mama “Celebrei 131” a lui JAN DE WEERD şi pe “VALE 58”, un mascul argintiu puternic, al cărei tată este un fiu din “VAALTIJE” de la DAN DE RON, iar mama sa este chiar celebra “BLAUKE”, de la acelaşi crescător, care este şi mama lui “VAALTIJE”.
După moartea vecinului său JAN VAN DEN PAR, CEES primeşte de la ginerele acestuia celebrul “OUDE VALE”, NL – 2116388/69, un porumbel argintiu mare, dar foarte uşor, care este un frate al lui “OUDE AARDEN” al lui PIET LAZEROMS, care provine şi el de la VAN DEN PAR.
Valoarea deosebită a acestor porumbei va fi demonstrată în crescătoriile HERMES şi KIPP, la acest moment cei mai puternici participanţi la zborurile internaţionale.
Masculul de reproducţie al FRAŢILOR VAN GIELS este un frate cu “VALE ‘58”, iar porumbiţa lui BAARTMANS, vecinul lui VAN GIELS, care câştigă 2. Nat. ST. VINCENT, 12687 p, este o încrucişare VAN GIELS x DE GROOT.

Aceştia au fost printre primii columbofili din STENBERGEN care au intrat în posesia porumbeilor Jan Aarden. Printre alţi porumbei Aarden, TOON LIGTENBERG avea chiar o soră cu “38” şi “49” ai lui Jan Aarden şi porumbei direct din “49” cu bunica sa, porumbiţa “DUGUFFROY DELBAR” şi din “38”, cu masculi din perechea amintită mai înainte. După părerea lui PIET DE WEERD, aceştia erau cei mai buni porumbei Jan Aarden care existau, căci aduceau porumbei de vârf în orice încrucişare.
Această soră a lui “38” şi “49” va fi mama “Celebruuli 10” al lui LIGTENBERG şi a lui “OUD DOFFERTIJE” a lui VAN DE WEGEN. În anii ’60 şi HENK VAN AGTMAAL deţinea o excelentă pereche de reproducţie, aceasta fiind formată din “OUDE LIGTENBERG”, un fiu al “Celebrului 10” şi “Faimoasa 500”, care sunt părinţii lui “SERIEWINNAAR”, NL – 1561003/67, care împreună cu alţi trei fraţi au fost zburători foarte temuţi la zborurile de mare fond. “SERIEWINNAAR” a fost şi un extraordinar reproducător, o fiică a sa fiind mama porumbiţei NL – 1108753/79 a FRAŢILOR ZELDEREN care câştigă 4. Nat. Bergerac ’80 şi 1. Nat. Bergerac ’81, crescătoria VERLINDEN – VERSCHUREN, câştigă cu porumbiţa NL – 181064/74 locul 1. Nat. Dax ’78, 8805 p, care este crescută dintr-un fiu al lui “SERIEWINNAAR” şi o soră a acestuia.

În anul 1959 achiziţionează şi MARIJN VAN GEEL trei fraţi cu “Faimoasa 500” de la VAN AGTMAAL. Primul dintre aceştia este “KUIF”, care va fi tatăl celebrului “LANGE”, care a realizat 18 clasări la zboruri de ST. VINCENT şi DAX, şi în total 22 de clasări la zboruri de mare fond. Acesta a fost un porumbel extraordinar de vital, reuşind ca la vârsta de 10 ani să mai realizeze o clasare de Barcelona. Aceasta este una din caracteristicle AS-ilor de mare fond, putând participa la zboruri până la vârsta de 10-11 ani şi fiind apţi de reproducţie până la vârste înaintate. “OUD DOFFERTIJE” a lui VAN DER WEGEN a reprodus la 19 ani, iar “Celebra 131” a ouat până la 17 ani.
Cel mai celebru reprezentant al crescătoriei VAN GEEL este “DOLLE” NL – 2052951/67, al cărui tată este un mascul de la LIGTENBERG, iar mama sa o nepoată a lui “KUIF”. Acesta a câştigat în anii 1974 şi 1975 titlul de AS la mare fond al Olandei. Iată şi cele mai bune clasări ale sale: 12. Nat. ST. VINCENT ’74, 6917 p; 66 Nat. Dax ’74, 3561 p; 3. Nat. ST. VINCENT ’75, 6844 p, zbor care a fost o mare catastrofă şi 3 Nat. Dax ’75, 3649 p.
Tatăl său este un frate al lui “KUIF”, iar ADRIANUS VAN DER WEGEN, cel mai puternic din STEENBERGEN

În anul 1958 începe un capitol cu totul deosebit în istoria columbofiliei, căci JAQ VAN DER WEGEN cumpără de la TOON LIGTENBERG două ouă care aveau valoarea salariului său lunar. Cu siguranţă că vă veţi întreba: “Ce fel de ouă sunt acestea, care să fie aşa de scumpe?” acestea proveneau din perechea din care s-a născut şi “Celebrul 10” al lui TOON LIGTENBERG, iar din aceste ouă avea să iasă un singur pui, care la început a fost slăbuţ, pricăjit şi sperios, dar care urma să devină unul dintre cei mai buni reproducători pentru zboruri de mare fond, şi anume “OUD DOFFERTIJE” (Porumbelaşul Bătrân) NL – 314753/58. Mama sa fiind chiar sora lui “38” şi “49”, rezultatele nu s-au lăsat mult aşteptate. În anul 1964, o fiică a sa câştigă 1. Nat. Dax, 2949 p, iar fiul său “LAMME” realizează un palamres impresionant: 10 Nat. Dax ’62, 4595 p; 6. Nat. St. Vincent ’63, 7355 p; 7. Nat. Dax ’63, 3395 p; 11 Nat. Dax 2949 p.
“LAMME”, la rândul său, împerecheat cu o porumbiţă HECTOR DESMET de la GRUYTER, va fi tatăl celebrului “BARCELONA”, care câştigă: 2. Nat. Barcelona ’72, 1238 p; 5. Nat. Barcelona ’73, 1101 p şi 14. Nat. St. Vincent ’73, 6206 p.
Un alt fiu celebru al lui “OUD DOFFERTIJE” este “152”, care a realizat 12 clasări la zboruri de mare fond şi este la rândul său un reproducător de excepţie. JAN TE PAS va intra în posesia unui fiu al lui “152”, care împerecheat cu o porumbiţă din linia lui “MOZES” al lui TOON SCHOUTEREN, primită de la BARENDREGHT, va reproduce pe “DAFIJE”, care câştigă 1. Nat. St. Vincent ’73 şi pe “KLEINTIJE”, care câştigă 1. Nat. Bergerac ’75.


“KLEINTIJE”
Pentru a ilustra şi mai bine imensa capacitate de reproducţia a lui “152”, trebuie amintite cele două porumbiţe ale lui COR WILLEGERS din STEENBERGEN, ambele nepoate ale lui 152. Prima dintre ele este “ST. VINCENT 444” NL – 1038444/73, care la vârsta de un an devine 1-AS-Olanda, câştigând printre altele locul 27. Nat. ST. VINCENT, 12867 p, care ulterior va fi achiziţionată de RAYMUND HERMES, iar sora ei, NL – 2452979/72 câştigă locul 1. Int. Barcelona ’81.
Ulterior comanda a fost preluată de la JAQ VAN DER WEGEN, de către fiul său ADRIAN şi soţia acestuia LUCI.

“Banca” de porumbei Jan Aarden, deţinută de PIET LAZEROMS

Acest crescător nu este cunoscut atât pentru rezultatele obţinute, căt pentru impresionanta colecţie de porumbei Jan Aarden aflaţi în posesia sa, şi pentru numărul imens de crescătorii ridicate cu ajutorul porumbeilor săi. PIET LAZEROMS a fost în aşa măsură fascinat de porumbeii Jan Aarden, încât a încercat să-i crească în cultură pură. Pentru aceasta, cât şi pentru a nu-i scăpa nimic, a cumpărat crescătorii întregi, printre care am aminti: cea a lui JAN VAN DER PAR (prieten cu Jan Aarden), a lui STOFFELEN (care încă din copilărie făcea curăţenie în crescătoria lui jan Aarden), a lui TOON LIGTENBERG sau cea a lui VAN AGTMAAL.
Cu toate că PIET LAZEROMS semăna cu Jan Aarden, fiind un mai bun crescător decât zburător, acesta a reuşit şi câteva bune performanţe la zbor. Aici trebuie amintită porumbiţa “SPROET”, NL – 2029053/65, o porumbiţă tipică pentru rasa Jan Aarden, mică dar puternică, gută închis, cu spiţuri albe şi alb pe cap. Nici nu se putea altfel, căci tatăl ei nu era altcineva decât “Celebrul 10” al lui LIGTENBERG. Această porumbiţă, fără a fi zburată aproape deloc, reuşeşte să câştige locul 2. Nat. ST. VINCENT, 8341 p. Fiica ei, “LARA”, câştigă pentru VAN SUNDERT locul 1. Moulins, 4502 p, iar o nepoată de a ei câştigă la CEES SCHOUW 2. Nat. ST. VINCENT, 12618 p. Şi locul 1. Nat. la acel ST. VINCENT a fost câştigat de o porumbiţă încrucişată de LAZEROMS, care aparţinea lui ANTON RIJSDIK, locul 3 fiind ocupat de celebrul “DOLLE” al lui VAN GEEL.
Altă porumbiţă deosebită a lui PIET LAZEROMS este şi “Bătrâna 26”, din anul 1965, care reuşeşte o serie de clasări de vârf: 6. Nat. Dax; 16. Nat. Dax; 4. Nat. Dax; 13. Nat. St. Vincent; 17. Nat. St. Vincent; 44. Nat. St. Vincent, şi aceasta fiind femelă.
Rezultate deosebite cu porumbei Lazeroms obţine AD. VEDMANS din TILBURG, reuşind în 1984 să devină Campion General al olandei, cu câştigarea locului 1. Nat. Dax, 13463 p.
De asemenea, G. NEFS câştigă locul 1. Nat. St. Vincent ’82 cu un porumbel LAZEROMS, iar porumbiţa “KUHEILAN”, care are aceeaşi origine, câştigă locul 2. Nat. ST. VINCENT, împotriva a peste 53.000 de porumbei.
Şi în Geramania s-au obţinut rezultate fantastice cu porumbei Jan Aarden, în crescătoriile RAYMUND HERMES, KIPP şi FIII, HEDIRI-RACING-TEAM etc, dar cu aceasta ne vom ocupa în capitolele următoare ale acestei cărţi.
Analizând toate aceste performanţe, suntem îndreptăţiţi să privim rasa Jan Aarden ca cea mai puternică rasă pentru zboruri de mare fond existentă pe plan m [modifică]


ARTICOL COPIAT DUPA CARTEA MAESTRI VAZDUHULUI DE STANCIU TIBERIU
Jan Aarden analizind un porumbel
Jan Aarden analizind un porumbel
Jan Aarden
Jan Aarden
Louis Van Loon
Louis Van Loon
Piet De Weerd
Piet De Weerd
"Kleine Lichte" a lui Maurice Delbar
"Kleine Lichte" a lui Maurice Delbar
Maurice Delbar
Maurice Delbar
celebra "ZilvervosJe"
celebra "ZilvervosJe"
Jef Van Wanroy
Jef Van Wanroy
Toon Shouteren
Toon Shouteren
Van Agtmaal
Van Agtmaal
crescatoria Wan Van roy
crescatoria Wan Van roy
celebri frati Kuipers
celebri frati Kuipers

Comentarii album • 8
Nume:



cristiano 22 June 2012  
ffff
Răspunde Raportează
Lucian23 16 February 2011  
super porumbei !!!
Răspunde Raportează
imrikuc 6 February 2011  
bravo colegule superbi
Răspunde Raportează
anonim
PAUNA 27 January 2011  
AM ESEMPLARE IDENTICE
Răspunde Raportează
ticutel 27 November 2010  
am si eu jan aarden . o sugestie iti fac.daca ai jan aarden si janssen fai pereche si dupa aceia mai vorbim
Răspunde Raportează
pitbul 12 November 2010  
...ce sa mai vb...columbofil adevarat!!
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.